keresés

2016. május 30., hétfő

Emilia Curras élete és munkássága

Emilia Curras 1927-ben, Spanyolországban született. 1953-ban szerzett diplomát kémiából a Santiago de Compostela Egyetemen. Sikeres diplomaszerzése után két évig dolgozik a Madridi Autonóm Egyetemen, ahol állatgyógyászati témakörben végez kémiakutatásokat. Doktori fokozatot ér el szintén kémiából a Berlini Műszaki Egyetemen, valamint a Madridi Autonóm Egyetemen. Filozófiai és történettudományos szakterületeken végez úttörő munkálatokat, azonban fő irányvonala az információtudomány.  


Az 1960-as években a frankfurti Dokumentációs Intézményben dolgozott, és szintén Frankfurtban információtudományt tanított. A Troisdorfban található Dynamit Nobel AG német, Alfred Nobel által alapított cégnél foglalkozott dokumentációs rendszerekkel. Az 1960-as években segédkezett egy kémiai műszaki fordításokkal foglalkozó cég megalapításában, ahol 1964-ig a Dokumentációs Iroda vezetője is volt. Csak 1969-ben tért haza Spanyolországba, hogy vezesse a Madridi Autonóm Egyetem dokumentációs osztályát.  


1985-ben szerzi meg egyetemi docens titulusát. Számos spanyol régió szakembereit ő ismertette meg az információ kezelésével, feldolgozásával és keresésével. Az 1970-es években alapító tagja a Spanyol Dokumentációs és Információs Egyesületnek, későbbiekben elnöküknek is választják a társaságban. Ezt a pozíciót 12 éven át bízták rá, ami alatt a társaság hatalmas fejlődésen ment keresztül.



A Madridi Autonóm Egyetem doktori, művészeti és történészeti tudományok akadémikusa. 2004-ben az Egyesült Államokban az év asszonyának választották lenyűgöző munkássága miatt. Számos LIS érmet és elismerést kapott a világ minden tájáról. Az ATENEO Tudomány és Technológia egységének az alelnöke. Az ALA (American Library Association) nemzetközi küldötte, valamint részt vett a spanyol ASEABI megalapításában. Számos nemzetközi információtudományi folyóirat szerkesztője és lektora, olyanoknak, mint például a Journal of Documentation, melynek 12 éven át volt a szerkesztője. Eddig 13 könyvet írt, amiből kettő verseskötet valamint novellagyűjtemény. Közel 130 cikket írt spanyol és nemzetközi folyóiratokba. 

Köszönhetően a 60-as és 70-es években tett látogatásainak Németországba, jelenleg az információtudomány mellett német nyelvet is tanít a Madridi Központi Nyelviskolában. Németből Berlinben, angolból pedig Bostonban szerzett nyelvvizsgát, de folyékonyan beszél franciául, portugálul és olaszul is. A világ számos országában felkérték már, hogy tartson előadást konferenciákon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése