keresés

2016. június 22., szerda

Archontologia

Alapadatok a gyűjteményről

Archontologia
http://hungaricana.hu/hu/adatbazisok/archontologia/

Intézmény- és gyűjteménytörténet


A gyűjtemény a Hungaricana adatbázis részeként működik. A Hungaricana megrendelője és üzemeltetője az Országgyűlési Könyvtár, a levéltári feladatokat Budapest Főváros Levéltára koordinálja. A portál kivitelezője az Arcanum Adatbázis Kft.


Képernyőképek

A gyűjtemény nyitóoldala
Összetett keresési felület
Találati lista
Egy konkrét találat



Információszolgáltatás

A Hungaricana Rólunk menüpontja összefoglalóan mutatja be a teljes portál létrehozásának történetét, az Achontologia adatbázis kezdőoldalán pedig részletes ismertető olvasható az irategyüttesről. A digitalizálásról szintén a főoldalon található információ, ahol ismertetik a közös felületen való keresés lehetőségét a teljes adatbázisban. A Gyakran Ismételt Kérdések menüpontban találjuk meg az információkat a letöltés lehetőségéről, a letöltött dokumentumok felhasználhatóságáról. Ugyanitt még további, kereséssel kapcsolatos információk is olvashatóak. A portál Közreműködők menüpontja felsorolja az adatbázisokba anyagot szolgáltató intézmények nevét, a logókra kattintva az egyes intézmények honlapjának főoldalára juthatunk. Egyéb információkat a munkatársakról nem találtam az oldalon. A portál Hírek menüpontjában az adatbázisokhoz kapcsolódó hírek, információk olvashatóak, a legfrissebb hír is viszonylag régi, több mint egy hónapos.

Navigáció, struktúra, webdesign


Az Archontologia adatbázisba Budapest Főváros Levéltára és Zala Megye Levéltára szolgáltatott dokumentumokat. A bemutató oldalon részletes leírás található az adatbázisban szereplő irategyüttesekről, az oldal alján pedig a két szolgáltató levéltár logója található.
Budapest Főváros Levéltárának honlapja jól áttekinthető és informatív, a főoldalon az Adatbázisok menüpontra kattintva juthatunk el a további adatbázisokhoz. A Zala Megyei Levéltár linkje az intézmény régi honlapjára vezet, a levéltár időközben új honlapra költözött, de az adatbázisok még a régi honlapról érhetőek el. A végleges honlap kialakítása után a linket majd érdemes lesz aktualizálni.
Általánosságban elmondható, hogy a levéltári adatbázisok online kutatásához, böngészéséhez nem árt némi levéltári ismeret sem, mivel a levéltári gyűjtemények nagyon különböznek a könyvtári állománytól.

Visszatérve a vizsgált Archontologia adatbázisra, a bevezető fölötti „Tovább az adatbázisra” gombra kattintva jutunk el a keresőfelületre. Itt al-adatbázist választva böngészhetünk a feltöltött dokumentumok között, illetve feljebb egy keresőmezőbe írhatunk be kifejezéseket. A Hungaricana adatbázisokra jellemzően lehetőség van összetett keresésre is, ennek menüpontja a keresőmező felett található. Az összetett keresőben logikai operátorok, illetve csonkolás segítségével finomíthatjuk a találatok halmazát. A felület jobb oldalán ismertetőt találunk az operátorok használatáról. Ha elkezdünk a keresőmezőbe írni, automatikusan felajánl kereshető kifejezéseket. A találatok egymás alatt jelennek meg, jobb oldalon mindegyikről bélyegkép látható, mellette a dokumentum főbb adatai: a szolgáltató levéltár megnevezése, valamint az irat fontosabb jellemzői. Az eredeti dokumentumok online tanulmányozására csak a budapesti választói névjegyzékek és Zala megye nemesi katasztere esetében van módunk, a többi al-adatbázis pusztán a levéltári iratokban lévő adatokat rögzíti, a konkrét irat megtekintéséhez el kell mennünk az adott levéltárba.

Kínált formátumok

Ahol van digitalizált állomány, ott elmondható, hogy a dokumentumok olvasható felbontásban lettek digitalizálva, nagyítani/kicsinyíteni illetve sötétíteni/világosítani tudunk, viszont a dokumentumok letöltésére nincs lehetőségünk.

Meta-adatolás, katalóguscédula megjelenítése

Az iratok sokféleségéből adódóak az adatmezők is különbözőek lehetnek, szabályszerűségeket az egy irattípusba tartozó dokumentumok között találhatunk csak.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A Hungaricana portálon van lehetőségünk saját profilt létrehozva regisztrálni, de bejelentkezhetünk Facebook- vagy Google+ accountunkkal is. RSS feed van, és a híroldalon kommentelni is lehet. Az egyes tételeknél azonban nem találtam sem kommentelési lehetőséget, sem a tétel megosztásának, lájkolásánk lehetőségét.

Közösségimédia-kompatibilitás

A Hungaricana gyűjteménynek van saját Facebook-profilja, ezt az oldalról el lehet érni. A lájkolók száma e bemutató írásakor 2852 fő. A posztok száma változó, áprilisban 9 poszt született, míg májusban csak 1. Főleg a gyűjtemény híroldalán megjelenő információkat osztják meg a közösségi felületen is. Az egyes adatbázisoknak, így a vizsgált Archontologiának sincs külön profilja a Facebookon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése