keresés

2016. június 22., szerda

OSA Digital 1956 Archivum

Alapadatok a gyűjteményről

Digital 1956 Archivum
http://w3.osaarchivum.org/digitalarchive/index_hu.html

Az URL-ből kiindulva a gyűjtemény a Vera and Donald Blinken Open Society Archives (OSA) 1956-ról szóló digitális anyagait tartalmazza, magának a gyűjteménynek a honlapján ugyanakkor nem található utalás arra, hogy az OSA része/aloldala lenne. Az OSA oldaláról ugyanakkor eljuthatunk az aktuális 1956-os digitális gyűjteményükhöz, amely megközelítőleg egyező anyagot mutat be. Ebből arra következtethetünk, hogy az oldal eredetileg az OSA 1956-os digitális gyűjteménye volt, de később létrehoztak egy új honlapot és egy új elérhetőséget a gyűjteménynek, a régit nem fejlesztették tovább, de ugyanúgy elérhető maradt, egyfajta konzerv állapotban. A létrehozás dátuma nem kideríthető, sem a fejlesztő neve, mivel impresszum adatok nincsenek az oldalon.


Képernyőképek




A gyűjtemény nyitóoldala

Keresési felület az egyik al-adatbázisban

Találati lista

Egy konkrét találat

Intézmény- és gyűjteménytörténet

A jelenlegi OSA honlap részletesen ismerteti az intézmény történetét, munkatársait, külön megtalálhatóak a szerzői jogi feltételek is, és a munkatársak névsora is elérhető, mindez angol nyelven. Az OSA-nak saját blogja is van, ilyen a régi, konzerv oldalon nem található, ott sem az OSA-ról, sem az 1956-os gyűjteményről nem találunk bemutatást. A tételek formátumát, típusát sem részletezik, és értelemszerűen, mivel egy már nem fejlesztett oldalról van szó, sem hírek, sem blog nem kapcsolódik a gyűjteményhez.

Navigáció, struktúra, webdesign

A két oldal, a régi és az új között nincs semmi átjárás, csak az URL-ekből következtethető ki a kapcsolat. Az OSA jelenlegi oldala informatív, részletes, a struktúrája jól átlátható. A digitális gyűjtemények egy egyszerű felületen kereshetőek, de van lehetőség a találatok szűkítésére. A régi honlapon nincs keresési lehetőség, a feltöltött anyagok al-adatbázisokba vannak rendezve, ezek között lehet böngészni. Egy al-adatbázist kiválasztva jobb oldalon olvashatjuk annak rövid ismertetését, illetve egyes aloldalakon (pl. Donald és Vera Blinken Gyűjtemény) belül lehetséges a keresés is. Ahol nincs keresési lehetőség az al-adatbázison belül, ott a találatok egymás alatt következnek, böngészni nem lehet közöttük, az adott dokumentumra rákattintva általában egyből a feltöltött fájlt találjuk.

Kínált formátumok

A feltöltött anyagok jellemzően pdf formátumban találhatóak, ezek külön oldalon nyílnak meg, menthetőek, nyomtathatóak. Filmrészletek is találhatók az oldalon, ezek megtekintéséhez Flash szükséges.

Meta-adatolás, katalóguscédula megjelenítése

Egységes meta-adatolás nincs, a különböző jellegű al-adatbázisok dokumentumainak leírása eltérő, de általánosságban elmondható, hogy kevés adat található meg az egyes dokumentumokról. Mivel a gyűjteményt már nem fejlesztik, sajnos sok találat nem jeleníthető meg, vagy már nem elérhető.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A gyűjtemény nem rendelkezik Web 2.0-ás lehetőségekkel.

Közösségimédia-kompatibilitás

A jelenlegi OSA-honlapon Facebook-, Twitter- és Youtube-elérés is található, és aktív is az intézmény ezeken a közösségi felületeken. Facebookon 3736 kedvelőjük, Twitteren 59 követőjük van, Youtube-on pedig 142-en iratkoztak fel a csatornájukra. A régi honlapon semmilyen közösségi együttműködésre nincs lehetőség, nem lehet hírlevélre feliratkozni, regisztrálni sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése