keresés

2016. november 23., szerda

Videoblogok - az internet előtt?

A vlog, mint a tartalomszolgáltatás csatornája egy merőben új dolog, amely az internet megjelenésével ütötte fel a fejét. Létrejött egy új médium, amely az idő múlásával lekörözi, illetve talán már le is körözte a hagyományos média eszközeit. Mi lehetett a vlog internet előtti elődje? Nehéz megmondani.

A vlogolás konkrét elődje, a blogolás az internet elterjedésével jelent meg a világon. A blogot, mint internetes naplót kezdték el használni az emberek, ezen keresztül publikálva gondolataikat a társadalom felé. Ezek szövegalapúak voltak, és valóban úgy működtek, mint egy napló. Majd miután népszerűvé vált a YouTube, az emberek elkezdték videóra venni a mindennapjaikat, gondolataikat, amelyeket azelőtt írásban rögzítettek.

Nem mindig volt azonban internet. A világháló megjelenése előtt a blogolás előzményének tekinthetjük a naplókat, habár ezek ritkán kerültek publikálásra. Az ehhez hasonló termékek közé vehetjük az újságokban megjelenő beszámolókat, véleménycikkeket. Ezzel juttatták el a szerencsés írók véleményüket a nagyközönségnek. 





Ha a videoblogokat vesszük, nem kell sokat gondolkodni, hiszen az ő elődjeik nyilvánvalóan a televíziós műsorok voltak, amelyekben viszont csak a lehetőséget kapó személyek szerepelhettek. Ezeket a TV-műsorokat is szemlézték természetesen, itt látva némi párhuzamot a blogommal. Ahogy a korai TV-újságok, vagy egyéb sajtótermékek ismertették, és ajánlották az egyes TV-műsorokat, úgy próbálja blogom is gyűjteni a megtekintésre érdemes videoblogokat. 


Természetesen ha keresünk, találhatunk olyan gyűjteményeket, listákat, ahol ilyen témában tájékozódhatunk. Ezek a listák általában egy nagyobb témakört, médiumot felölelő tartalomszolgáltató oldalon találhatóak meg, tehát feltehetőleg ritkán előzi meg azon cikkek írását erre specializálódott kutatómunka. A Videobloggerek a neten oldal viszont igyekszik megvizsgálni a vloggerek nagy tömegét és minden témakörből stílusból, funkcióból bemutatni a legérdekesebbeket. Így leszűrve az adatok tömegéből a számomra, és véleményem szerint az érdeklődők számára is relevánsnak látott anyagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése