keresés

2016. december 7., szerda

Drahos István grafikus, ex libris készítő

Drahos István (1895-1968) neves grafikus, ex libris készítő volt. Szentesen élt és alkotott, az alkalmazott grafika számos műfaját ismerte. Kortársai szemében és nemzetközileg is elismert művész volt. A szentesi Koszta József Múzeum ma is állandó kiállítással emlékezik életművére, alkotásaira. 
A blogban szeretném bemutatni műveit, munkásságát, valamint általuk átfogó képet adni az ex libris műfajáról és a 20. századi magyar ex libris-művészetről. 

Az ex libris egy igen különleges, művészettörténeti és művelődéstörténeti szempontból is fontos kisgrafikai műfaj. Magyarul könyvjegynek is nevezik, ez jól mutatja funkcióját: elsősorban a könyv tulajdonosának meghatározására szolgál. Ma már azonban ritkán ragasztják be a könyvekbe, inkább a gyűjtők számára értékesek ezek az alkotások.
Napjainkban a műfaj komoly kutatások tárgya, sokminden megállapítható egy adott kor ex libriseinek vizsgálata során. Ahogy Vasné Tóth Kornélia fogalmaz: "Az exlibris ... képes tükrözni egy korstílust, a művészt, a rá jellemző technikát, illetve a megrendelőt és az ő attribútumait, foglakozását, hobbiját, ... betekintést ad történelmünk jeles napjaiba..." ₂
Ezt az igen érdekes és komplex műfajt igyekszem majd megisertetni az olvasóval, kiemelve Drahos István alkotásait.

Drahos István: Ex libris Galambos Ferenc ₁



₁ Kép forrása: lásd itt
₂ V. Tóth Kornélia: Az ex librisek interpretációjának új irányai, ex libris és hugarikakutatás (2011) http://www.magyarexlibris.hu/Exl_interpretacio_hungarikakutatas.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése