keresés

2016. december 13., kedd

E-könyvkiadók forráselemzés

A blogom - akárcsak a legtöbb blog -, harmadlagos forrás, aminek célja, mint ahogy korábban már írtam a magyarországi e-könyvkiadók összegyűjtése és ismertetése. Ugyanakkor elsődleges forrásokat használok fel mivel a könyvkiadók honlapjait és közleményeit veszem a bejegyzéseim alapjául. Másodlagos forrásokat is felhasználok, ugyanis véleményekkel, benyomásokkal próbálom kiegészíteni a témát. Azaz a blogon mindhárom forrástípus megjelenik és így próbálom a témámat teljes körűen megvizsgálni.






Több próbálkozás is volt már, amik összegyűjtötték vagy összeszerették volna gyűjteni a magyar e-könyvkiadókat.

  • Ilyen oldal például az Országos Széchenyi Könyvtár E-könyves Infótára, ahol sorra vették a könyvkiadókat és könyvterjesztőket. 
  • Az Egyesül az E-könyvekért honlapon megnézhetjük azoknak az e-könyvkiadóknak a listáját, akik elfogadták az egyesülés céljait megfogalmazó 10 pontot.
  • A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által üzemeltetett honlapon, megtekinthetjük a hozzájuk csatlakozó kiadókat, de ezen a platformon csak a kiadók elérhetőségét ismerhetjük meg. 
  • A wikipedián is megtalálható a magyar könyvkiadók listája, ahol ábécé sorrendben kereshetünk a kiadók között (sajnos a legtöbbhöz nincsen hozzárendelve honlap cím).
  • Startlapon az e-könyvkiadók listája nagyon hiányos!
  • A SZTE Klebelsberg Könyvtár is készített egy listát a hazai könyvkiadók és forgalmazókról, de 2006-ban frissült utoljára a honlap.
  • A Syllabux blog a magyar e-könyvekkel és e-könyvpiaccal foglalkozik, bár 2015-ben frissítették utoljára, de még mindig érdekes információkat találhatunk, ráadásul a bejegyzések alatti kommentek jól megmutatják, hogy mit gondolnak az emberek erről a témáról.
  • A Citanum már kicsit jobb munkát végzett, ugyanis a kiadói listát amit készítettek, kiegészítették adatokkal és a kiadó legsikeresebb könyveinek listájával.
A fentebb felsorolt listán jól látszik, hogy a téma igencsak rendezésre szorul, remélem a későbbiekben pótolni tudom majd ezt a hiányt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése