keresés

2016. január 18., hétfő

Művészeti szakirodalomfigyelés a weben



Ebben a bejegyzésben arra a kérdésre keresem a választ, hogy vajon művészetről szóló könyvekről, katalógusokról készülnek-e ismertetők online formában. A szépirodalomnál ez bevett szokás, sőt ha az egyik kedvenc területemre tévedünk a sci-fi és fantasy scénába, ott kifejezetten szokás ilyet írni. Megszámlálhatatlan mennyiségben állnak rendelkezésünkre íróktól, kritikusoktól, bloggerektől és másoktól eredeztethető írások a témában. Bemelegítésképpen álljon itt pár ebből a szegmensből:

2016. január 17., vasárnap

Webes körkép

f26a8a17-4a22-4f39-82c5-4077fc231ca2.jpg
A Szabadság-híd és a Gellért-hegy 1900 körül
Forrás: Fszek
Buda és Pest, illetve Budapest történetével számos internetes oldal foglalkozik. Ezek többségéről elmondható, hogy nem fő témájaként tárgyalja a főváros történetét, inkább csak színesíti vele a honlap tartalmát, illetve rövid áttekintést ad róla. Az említett portálok központi témája általában turisztikai jellegű és a számos programajánló úgymond háttereként ír csak a város múltjáról. Konkrétan helytörténeti tartalmú weblap lényegesen kisebb számban lelhető csak fel a világhálón. Az ilyen oldalak esetében a tartalomszolgáltatás fő profilja általában az általuk vizsgált időszak képanyagából való “szemezgetés”. Természetesen a képek mellett írott szövegek is megjelennek ezeken a honlapokon, de ezek inkább a képek magyarázataiként kerülnek fel a weblapra. Az interneten való keresgélés során csak kis számban találtam olyan portált, ahol Budapest történetét hosszabb szöveges bejegyzések formájában tárgyalja.

2016. január 16., szombat

Művészet és művészek a weben


A művészetről, illetve művészekről a világhálón elérhető különféle források mennyisége szinte korlátlan, nehéz is eligazodni a bőséges kínálatban. A mennyiségi tényező mellett ezek a források nagyon sokfélék is, hiszen a különböző intézmények által gondozott adatbázisok mellett ma már nagyon sok művész vezet saját weblapot, van jelen a közösségi médiában, és természetesen az itt megjelenő anyag is fontos kiindulópont lehet. Míg az intézményi adatbázisokra az objektivitás a jellemző, addig a személyes honlapok nyilván nagyon szubjektívek lehetnek. A mennyiség okán e bejegyzés válogatás jellegű, igyekszem sorra venni és példákon keresztül bemutatni az elérhető információforrások különféle típusait.


Az adatbázis-gyűjtemények fontos kiindulópontot jelentenek egy művészeti témájú tájékozódáshoz, kutatáshoz. A külföldi adatbázisok közül a New York Art Resources Consortium honlapját említeném. A konzorcium három neves new yorki múzeumi könyvtár: a Frick Art Reference Library, a Brooklyn Museum könyvtárának és a Museum of Modern Art könyvtárának közös vállalkozása. A honlapon felsorolják az összes fontos művészeti adatbázist, amely a három könyvtár valamelyikében elérhető. Maguk az adatbázisok csak a helyszínen tanulmányozhatóak, ám ha valaki művészeti témában szeretne kutatni, tájékozódni, ezek szinte megkerülhetetlen források, és itt egy helyen találjuk őket felsorolva. A hazai honlapok közül például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtárának honlapján találhatunk ilyen adatbázis-gyűjteményt, amelyben nem csak helyben elérhető, hanem bárhonnan tanulmányozható adatbázisokat is felsorolnak.