keresés

2017. május 16., kedd

Biblioterápia Ercsiben II.

Az iskolával történő megállapodásunk után (a barátság témakör kerül feldolgozásra) sor került a mű, valamint a műrészlet kiválasztására. A csoport Jacqueline Wilson Komisz Lányok című művét találta a foglalkozásra a legalkalmasabbnak. A kiválasztott műrészlet egy elárult, kiközösített kislányról, Kimről szól, akit folyamatosan bánt az osztály legmenőbb lánya, Melanie és bandája. A történetet tovább bonyolítja, hogy a banda tagja lett Kim régi legjobb barátnője is, aki elárulja Melanie-nak Kim titkait.
A műrészlet feldolgozása közben beszélgetni fogunk a barátságról, annak kialakulásáról, az árulásról, és természetesen a kirekesztettségről is.


A foglalkozás forgatókönyve:

Bevezető játék:

A gyerekeknek egy álltafajtát kell titokban felírniuk egy papírlapra, melyet a hátukra ragasztunk. Ezután egy körön belül maradva, minél több társuk nevét kell leolvasniuk és leírniuk, miközben próbálják megakadályozni, hogy az ő hátukon lévő állat nevét a többiek leolvashassák. Csoportunkból két fő vállalta a felügyelő szerepét, akik a következő instrukciókat fogja betartatni a gyerekekkel:
  •         könyvtáros foglalkozás lévén a játék során csendben kell maradni, ezzel biztosítva az iskolában folyó többi tanóra zavartalan lebonyolítását,
  •          tilos az érintkezés, ezzel megakadályozva a lökdösődést,
  •          a játékidő mindössze 5 perc.

A feszültség feloldása, csoportunk tagjainak befogadása érdekében a kurzus hallgatói is részt vesznek a játékban. A foglalkozást megelőző utolsó óránkon elpróbáltuk a játékot, s az nem csak élvezetesnek, de biztonságosan kivitelezhetőnek is bizonyult.
Az előkészületekkel (szabályok ismertetése, papírlapok felragasztása), valamint a játékkal számításaink szerint 7 perc fog elmenni 45 perces foglalkozásunkból.

A műrészlet felolvasása

Műrészletünk felvezetését - ahogy a program megnyitását is – én, felolvasását pedig egyik férfi csoporttársam válta. A felolvasás csak úgy, mint a bevezető játék, elpróbálásra került a foglalkozás előtt, melynek során megállapítottuk, hogy csukott szemmel még élvezetesebb az felolvasó előadása, így mindenképpen tanácsoljuk majd a gyerekeknek, hogy hunyják be szemeiket. A műrészlet felolvasása számításaink szerint szintén 7 percet vesz majd igénybe.

A műrészlet feldolgozása

A felolvasás után két csoportra osztjuk majd a diákokat és a foglalkozást lebonyolító hallgatókat, akik az elhangzott műrészlet feldolgozásával töltenek majd el körülbelül negyed órát. A csoportvezetők 20-20 kérdéssel készülnek előzetesen, a válaszok azonban természetesen változtathatnak majd a feltett kérdéseken. Csoportunknak két hallgatója rendelkezik biblioterápiás tapasztalatokkal, így ők értelemszerűen nem kerülnek azonos diákcsoporthoz.

Levezető játék:

Barátságrecept elnevezésű játékunk keretein belül olyan tulajdonságokat kell majd felírniuk a gyerekeknek egy csomagolópapírra, melyekkel rendelkeznie kell egy jó barátnak. A tulajdonságokat a létrehozott csoporttagoknak meg kell beszélniük, mielőtt azok felkerülnének a csomagolópapírra, ezzel fejlesztve együttműködési készségeiket. Miután kellő mennyiségű tulajdonság összegyűlt, a csomagolópapírok kicserélésre kerülnek a csoportok közt, a gyerekeknek pedig meg kell keresniük azon tulajdonságokat, melyeket mindnyájan fontosnak tartanak egy barátban.

Ahogy korábbi bejegyzésemben már említettem, a tantermek interaktív táblákkal, projektorokkal is felszereltek, így a műrészlet illusztrációja, valamint egy stopperóra is kivetítésre kerül majd.
Amennyiben időnk engedi, a foglalkozás végén szeretnénk majd rövid visszajelzést kérni a gyerekektől, élvezték-e programunkat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése