keresés

2017. május 29., hétfő

Könyves díjak - díjazott könyvek

Idén lesz 88 éve, hogy megtartották az első Ünnepi Könyvhetet, a Gyermekkönyvnapok ezzel párhuzamosan kerülnek megrendezésre, idén a 16. alkalommal. Ekkor díjazzák az év gyermekkönyvét is - ezt az Ibby Magyar Szekciója ítéli oda rendszerint. Aki szeretne egy kis olvasáskihívást, vagy egyben látni a '89 óta díjazottakat, az a moly segítségével megtekintheti őket itt. A tavalyi év díjazott könyvei voltak :
  • Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
  • Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt
  • Kamarás István: Titkos kutatónapló
  • Borbáth Péter: Sündör és Niru


Meg kell jegyezni, hogy az ilyen díjak iránymutatásával csínján kell bánni, mert nézzük meg a könyveket. A muter meg a dzsinnek témája nagyon kemény, egy alkoholista anya gyermeke hogyan dolgozza fel és él együtt anyja függőségével, a másodikban a családi környezet hiányának megélése nyomja rá a bélyeget egy kislány életére, a harmadikban is találkozunk súlyos kérdésekkel, úgy mint a perifériára szorultak, hajléktalanok megítélése. Talán azért jók és díjazottak a könyvek, mert a bennük lévő történetet olyan formában tudják tálalni a fiatalok számára, hogy az emészthető legyen. Akárhogy is, ezek mind komoly témák, kemény témák - éppen ezért nem minden típusú olvasónak adnám a kezébe. 
De természetesen a díjazott könyvek már egy támpont, hogy mit lehet érdemes a gyermek, fiatal felnőtt kezébe adni.
Kisebb gyerekeknek szóló könyves díj, ami segítséget jelenthet: az Aranyvackor, ami a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesületének illusztrációs pályázata,
Ez csak két példa, de természetesen akad még díj, elismerés, amit vagy pályázat, vagy szemle alapján lehet elnyerni:
  • Astrid Lindgren Emlékdíj (ALMA)
  • Csukás István Magyar Emlékdíj
  • Fehér Klára Irodalmi Díj
  • Andersen Díj
... és a kiadók szívesen adják ki ezeket a könyveket ismét, immáron ellátva egy szép kis pecséttel, hogy az adott könyv milyen díjban részesült. Túlvitt példája ennek, amit sajnos gyakrabban látunk: New York Times Bestseller, vagy magyar példa alapján: az Ulpius Baráti Kör ajánlásával. 



Ha nem ajándékról van szó, akkor érdemes rendszeresen könyvtárba, vagy könyvesboltba szoktatni a gyereket egészen kicsi korától fogva. Jutalom a saját olvasójegy, vagy ha előfizetünk neki valamilyen ismeretterjesztő, képregényes vagy rejtvényes magazinra. A gyerek beállítottságától függ, hogy mi válik be nála, de érdemes próbálkozni, annyi könyv van, mindenki meg tudja találni a kedvencét, csak próbálkozni kell :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése