keresés

2017. május 17., szerda

Pasilai könyvtár

A Helsinki Városi Könyvtár Központi Könyvtára a pasilai könyvtár, mely Helsinki Pasila városrészében található. A könyvtár épülete 2016-ban ünnepelte átadásának 30. évfordulóját. Kaarlo Leppänen építész volt a tervezője, 1986-ban nyitotta meg kapuit. 
2016 novemberében szerencsém volt és egy személyes könyvtárvezetést tartott nekem a könyvtár vezetője.
Az épület nincs annyira a főváros központjában, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárának Központi Könyvtára. Mikor emellett a helyszín mellett döntöttek az egyik legfontosabb érv az volt, hogy ez a településrész lesz majd Helsinki új központja, a könyvtár mellett más kulturális intézményeket szerettek volna ide. Ez végül anyagi problémák nem valósult meg. 

Maga a könyvtár tökéletesen ellátja a rábízott feladatot. 


Ahogy belépünk, rögtön a könyvtári térbe érkezünk. Egy nagy tévén tömegközlekedési információkat látunk, érkezést és indulást, hasonlóan, mint manapság a Keleti Pályaudvaron. A földszintet és az emeletet használhatják az olvasók. A nagyterem közepén található a könyvtár szimbólumának is számító kút, a Tudás forrása (Well of Knowledge). Felette, az emelet falán látható a szimbolikus Tejút, lelógó bolygók, a Szaturnusz gyűrűire emlékeztető lámpák adnak egy kis kozmikus hangulatot a könyvtárnak. 



A látogatók egy hatalmas és világos egybenyitott teret használhatnak. A könyvtári alkalmazottakat könnyen megismerhetjük a mindegyikük nyakában ott lógó névtábláról, vagy a többük által is viselt mellényről. Angolul sikerült szóba elegyedtem néhány könyvtárossal. A raktárban találkoztam olyan idősebb alkalmazottal, aki nem beszélt angolul, vele finnül váltottam egy-két mondatott. 

Multilingual, vagyis többnyelvű könyvtár, több, mint 80 nyelven találhatóak meg a különféle dokumentumok (könyvek, folyóiratok, hanglemezek, hangoskönyvek, e-könyvek, filmek) mind a felnőttek, mind a gyermekek találhatnak maguknak tetszőt. A finn törvények szerint, ha egy adott településen bizonyos számot elér egy más anyanyelvű nemzet lakossága, akkor számukra biztosítani kell a helyi könyvtárban olvasnivalót. A pasilai könyvtár egész Finnországot ellátja ilyen dokumentumokkal. Ha valaki nem Helsinkiben, vagy annak a körzetében lakik, akkor elég beballagnia a helyi könyvtárba és tud a számára megfelelőt kérni a pasilai könyvtárból, ingyenesen. 



A fontosabb feliratok finnül, svédül és angolul is megtalálhatóak. Az idegen nyelvű könyveknél finnül és az adott nyelven olvasható a témakör. Vannak a legtöbb szabadpolcos helyet elfoglaló főbb nyelvek, ezek saját színt kaptak (piros, zöld, sárga). Ingyenesen elő lehet foglalni a könyveket, melyeket 10 napig tartanak fenn számunkra. Ezek a példányok külön könyvespolcokra vannak téve, egy polcon az azonos napon kikértek vannak. 

Asztali számítógépeket szabadon lehet használni, az olvasójegyünk számát és a PIN kódunkat kell megadni hozzá. Akár előre is foglalhatunk magunknak gépet, ezt egy elektronikus felületen tehetjük meg. Ez a hálózat minden könyvtárában lehetséges. A fiction gyűjtemény magában foglalja az összes irodalmi időszakot és műfajt. Megtalálhatóak a legérdekesebb új és klasszikus címek is. A nonfiction gyűjteményük amennyire csak lehetséges naprakész. A bejárattól jobbra egyből a folyóiratok vannak, több száz cím, különböző nyelveken és témában várja a kölcsönzést. A könyvtárban nincs kifejezett zene szekció, a zenei részleg a Library 10 könyvtárban található. A gyermek részlegen igazi nappali hangulat található, különféle olvasmányokkal, használati tárgyakkal. Itt kerülnek megrendezésre a „tündérmese órák”, ami mesedélutánt jelent felolvasásokkal délutáni programként az iskolás korú gyerekeknek. 

Az informális beszélgető kör, a Suoma Finnish Language Café-ban lehetőséget nyújt a finn nyelvtanulásra. A tanuláshoz szükséges finn tankönyveket, munkafüzeteket ingyenesen használhatják a résztvevők. Az ország kultúrájával, szociális rendszerével is megismerkedhetnek az S-pont területen. Az emeleten van a hírlapolvasó, ahol csak helyben lehet olvasni a kiadványokat, így azokat mindenki tudja használni. Több, mint 600 folyóirat és körülbelül 70 napilap található meg különböző nyelveken. Ugyancsak több száz finn és külföldi folyóirat és napilap online elérhetősége biztosított a könyvtárban. A régebbi kiadványok mikrofilmeken vagy beköttetve várja a kutatókat. A Helsinki gyűjteményben 19. századtól kezdve találhatóak címjegyzékek, a városi történelemről szóló könyvek, térképek. 

Az épületben található a HelMet hálózat raktára is, mely körülbelül 200 000 tételből áll. Nyitvatartási időben ezek bárki számára kölcsönözhetők. Május és szeptember között egy állandó időpontban minden héten látogatható a raktár és az olvasók a teljes gyűjteményt be tudják járni, kölcsönözhetnek is onnan. Ha előzetesen bejelentkezik valaki, akkor más időpontban is meg lehet ezt oldani, amennyiben van olyan könyvtáros, aki szabaddá tudja magát tenni. 





Természetesen csendes, elkülönített olvasóteremmel is rendelkezik, ahol a diákok, vagy a nyugalmat keresők nyugalomban tudnak olvasni. A nagy előadójuk minden technikai felszereléssel rendelkezik, ami egy előadás megtartásához szükséges. A teremben 90 személy fér el kényelmesen. Ez igény esetén bérelhető. Ebben a könyvtárban található meg az az automata, ami szétválogatja azokat a könyveket, amiket nem abba a fiókkönyvtárba vittek vissza, ahova való. A könyveket kézzel teszik a görgőre és onnan már magától szortírozz a gép és kerülnek dobozokba a dokumentumok. Itthon is lehet hallani valami hasonlóról, úgy gondolom sokat javítana a statisztikákon, bár a bevezetése biztos sokba kerülne. 

Hatalmas élményt jelentett a személyes látogatás és az, hogy a munkatársak által látogatható helyekre is bepillantást nyerhettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése