keresés

2017. május 5., péntek

Régi könyves kutatók az Instagramon

Régi könyvekkel foglalkozó könyvtárosként, kutatóként, de akár érdeklődőként is nemcsak könyvrestaurátorok munkájáról szerezhetünk információkat az Instagramon, hanem szakmabeliek posztjaiból is inspirálódhatunk. Az alábbiakban három olyan kutatót és/vagy könyvtárost szeretnék bemutatni, akik jelentős követőtábort tudtak gyűjteni régi könyves posztjaikkal.

Johanna Green, a glasgow-i egyetem régi könyvekkel és digitális bölcsészettel foglalkozó munkatársa @uofgcodicologist felhasználónéven publikál az Instagramon. 1697 követője van, eddig 127 bejegyzést publikált, fotókat és videókat vegyesen. Képeit maga készíti, és noha saját nevén publikál, csak ritkán oszt meg személyes fotókat, egyértelműen a könyves posztok dominálnak a profilján, amelyek számos lájkot és kommentet is kapnak.




Christine Nelsont, a new yorki Morgan Library kéziratokkal, ritka könyvekkel és levelezésekkel foglalkozó munkatársát @cnlibrarian felhasználónéven találhatjuk meg. Közel 24000 követővel büszkélkedhet, és egy híján 800 bejegyést tett közzé. Nemcsak szakmai témájú fotókat, videókat oszt meg, hanem számos személyesebb posztja is van, valamint elkötelezett rajongója a 19. századi angol női íróknak. Fotóit, videóit általában több százan lájkolják.


Allie Newman könyvtörténész és könyvtáros, a Smithsonian Libraries munkatársa @book_historia felhasználónéven regisztrált a képmegosztó portálra, és immár csaknem 11000 követője van. Igen aktív, 941 bejegyzést posztolt, fotókat és videókat vegyesen. Nála is találhatunk személyesebb hangvételű posztokat, de alapvetően a könyves témájú bejegyzések dominálnak a profilján. Képei rendre több száz lájkot kapnak, a közelmúltban posztolt egyik videóját négy nap alatt már 5686-an látták.


Johanna elményültsége, Christine széleskörű tájékozottsága és Allie derűs egyénisége egyaránt inspiráló számomra, szívesen ajánlom őket követésre.

Képek forrása: Flickr, The Morgan Library, Smithsonian Libraries

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése